Salı, Kasım 13, 2007

 

CUMHURİYETİMİZE DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALIYIZ

Cumhuriyet rejimi Anadolu’da yaşayan bizlere neler kazandırmıştır, isterseniz gelin hep beraber dürüst bir şekilde bunları görmeye çalışalım.

Cumhuriyet ile birlikte devlet yönetim şeklimiz dine değil akla dayandırılmıştır.

Ulusumuz ve devletimiz çağdaş ülkeler seviyesinde bir yönetim biçimine kavuşmuştur.

Devlet yapımız, yeniden yapılanma ve dönüşüm sürecine girmiş, bu dönüşüm çağdaş dünyanın da takdirlerini kazanmıştır.

Ülkemiz kısa sürede gerçekleştirilen atılımlarla dünya ülkeleri arasında saygın bir konuma gelebilmiştir.

Cumhuriyet, ulusumuzu çağdaş dünya ile buluşturmuş ve tüm yurttaşlarına bir özgürlük ortamı yaratmıştır.

Cumhuriyet ile birlikte toplumumuz ümmet ve tebaa anlayışından ulus olma bilinci temelinde çağdaş birey anlayışına geçmiştir. Birey artık padişahın kulu değil, çağdaş devletin bir yurttaşı, vatandaşı olmuştur.

Cumhuriyet ile birlikte insan yaşamına ve toplumsal düzene aklın ve bilimin öncülüğünde yön verilmek istenmiş ve bu anlayış içinde Anadolu aydınlanması amaçlanmıştır.

Cumhuriyet ile birlikte çağdaşlaşmanın temeli olan laiklik ilkesi benimsenmiş ve din bireylerin vicdanında artık kutsal yerini alabilmiştir.

Cumhuriyetimiz ile birlikte eğitim, aydınlanmanın temeli kabul edilmiş ve Eğitim Birliği Yasası ile eğitim sistemimiz laik bir yapıya kavuşturulmuştur.

Cumhuriyetimiz ile birlikte Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesi benimsenmiş ve bu barışçıl süreçte her alanda büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirilebilmiştir.

Cumhuriyet felsefesinin bir sonucu olarak bugün Avrupa Birliği aday üyeliğimiz ülkemizin stratejik vizyonunun bir parçası haline gelebilmiştir.

Cumhuriyet ile birlikte ülkemizin temel amacı, evrensel değerler ışığında gelişmek, sorunları nesnel bir şekilde ele alarak çözümlere ulaştırmak, hukuk devleti ilkesini tam olarak yaşama geçirmek, demokratikleşme sürecini tamamlamak, refah düzeyimizi artırmak, her vatandaşımıza fırsat eşitliğini sağlamak, bilgi toplumu seviyesine ulaşmak ve geleceğe güvenle bakabilmektir.

Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması, Cumhuriyetin tüm değerlerinin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur.

Bu nedenle, ülkemizin dirlik ve düzeni için Cumhuriyet değerleri etrafında geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman sımsıkı kenetlenmemiz gerekiyor.

Comments: Yorum Gönder

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?